o focení, jednoduše

Focení a pivo mají hodně společného

jak fotit a jak správně exponovat

jak fotit a jak správně exponovatPojďme se na chvilku přenést do pěkné útulné hospůdky. Objednáváte si pivko.

Je nezbytně nutné, aby Vám hospodský donesl přesně dané množství piva. Přesně po rysku.

Pokud donese méně, budete zuřit. Pokud donese více, bude zuřit majitel restaurace (a navíc mu to přeteče).

A je jedno, v které jste hospůdce. Je jedno, zda sedíte venku nebo vevnitř. Vždy chcete nebo potřebujete mít přesně dané množství piva.

A s fotografií to je stejné. Proč?

Aby vznikla správně tmavá respektive světlá fotka, musí na Váš snímač dopadnout přesně dané množství světla.

Je jedno, jestli fotíte ve dne nebo v noci, venku nebo vevnitř. Vždy musíte nasbírat správné a přesně dané (pokaždé stejné) množství světla.

Ale zpět do hospůdky. Jak to může hospodský zařídit, aby bylo piva přesně po rysku?

Musí ho načepovat. A je na něm, jakou strategii zvolí. Když páku na pípě vychýlí jen trochu, poteče pivo čůrkem. Když jí vychýlí hodně, poteče pivo proudem.

To máte jako se clonou u fotoaparátu. Clona je součástka, která se nachází přesně uprostřed Vašeho objektivu. Vyfoťte sami sebe a podívejte se, jak tam na Vás mrká.

A tahle součástka se může zavírat buď hodně, nebo málo. Když se zavře hodně, tak je asi jasné, že skrz objektiv poteče málo světla. Poteče čůrkem. Stejně jako pivo. Když se nechá tahle součástka otevřená, tak skrz objektiv proteče světla hodně. Stejně jako když hospodský čepuje pivo plným proudem.

Pokud bude hospodský čepovat do prvního půllitru pět vteřin čůrkem a do druhého půllitru pět vteřin plným proudem, pak v tom prvním bude piva jen na dně a ten druhý bude skoro plný.

Clonou tedy regulujete, jak moc jde světlo dovnitř Vašeho fotoaparátu.

Ale to není vše. To je teprv začátek! Čtěte dál!

No a u toho čepování piva záleží nejen na proudu, kterým pivo z pípy teče, ale i na tom, jak dlouho teče.

I když teče čůrkem, není důvod k panice. Pořád můžete mít půllitr plný po rysku. Jen to bude hospodskému trvat mnohem déle, než když  by teklo proudem.

To, zda bude pivo jen do půlky půllitru, zda bude akorát po risku, nebo zda přeteče tedy závisí nejen na tom, jakým proudem teče, ale i na tom, jak dlouho teče.

Je to možná triviální vysvětlování, ale myslím, že už chápete pojem clona a expoziční čas. Je to jednoduché, že?

Když hodně zacloníte, aby šlo do foťáku méně světla, budete jej muset sbírat delší čas. No to proto, abyste nasbírali přesně dané množství světla a fotka byla pěkná. Pokud byste byli netrpělivý a nesbírali dost dlouho, fotka by byla tmavá, tedy podexponovaná.

Naopak, když necháte téct světlo plným proudem, musíte ho sbírat jen chvilku, aby ho na čip nedopadlo příliš mnoho. To by byla fotka totiž přesvícená.

Expoziční čas je tedy doba, po kterou vzniká Vaše fotografie. Doba, po kterou svítí světlo na Váš čip. Doba, po kterou teče pivo z pípy.  Dává to smysl?

jak správně exponovat? iso čas a clonaFajn. Už známe pojmy clona, expoziční čas a zbývá ISO. Co je to tedy to ISO? Pojďme zpět do hospůdky …

Někdy se stane, že je málo piva. Prostě nezavezli nové sudy. Jak to může hostinský řešit, když chcete mít přesně po rysku a on ho má málo? No co myslíte?

Naředí Vám pivo vodou. Čím více ředí, tím to pivo je horší. Uf. To je blbá představa. Brrr. Ale co se dá dělat, když je piva málo.

Ale přesně tak funguje ISO. Když je málo světla, tak se vyfotí fotka podexponovaná. Ale dá se dodatečně zesvětlit. Nastaví se vyšší ISO. Čím větší ISO, tím více se zesvětluje a tím je taky horší. Najednou v ní je totiž hodně šumu.

Možná se teď smějete, ale pivo a focení mají opravdu hodně společného. Přejdeme do praktických příkladů 🙂

——————————–

Hospodský by řekl: „Chcete být namazaný? Tak pustím pivo proudem!“

Fotograf by řekl: „Chcete mít rozmazaný pozadí? Tak pusťte světlo proudem a otevřete clonu!“

——————————–

Hospodský by řekl: „Chcete natočit rychle půllitr? A pivo teče jen čůrkem? Tak natočte jen půlku a dolejte ho vodou.

Fotograf by řekl: „Chcete fotit na krátký časy, abyste měli ostrý pohyb? A je málo světla? Tak dejte vysoké ISO!“

——————————–

Hospodský by řekl: „Pivo teče jen čůrkem. Není tlak v trubce. Opřete se a čekejte. Za chvíli to bude.“

Fotograf by řekl: „Je málo světla. Fotím v noci. Opřu fotoaparát o stativ a budu čekat. Chvilku to potrvá. Za chvíli to bude.“

——————————–

Chápete, jak moc Vám může pomoci pivo s fotografováním? 🙂 Těším se zas někdy příště!

Josef Cvrček
Pomáhám desítkám tisíc lidí mít větší radost ze života.
Komentáře
  1. Milan Juříček napsal:

    Jsem přesvědčen, že každým dnem jsem lepším fotografem a to hlavně díky těmto stránkám a online kurzům pana Cvrčka, jen mám teď trochu strach abych nebyl i lepším alkoholikem ??. Rady a způsob vysvětlování je absolutní paráda. Jednoduchost a vtipnost podání, dokáže všechny ty údaje dostat do hlavy mnohem lépe. Klobouk dolů, děkuji a přeji dobré světlo.

  2. Pavel napsal:

    Jen bych doplnil, napřed fotit, potom na pivo. Váš styl vysvětlování se mi líbí.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.